Välkommen

Ändra till en bild som passar din startsida och skriv en text som passar till bilden ovan.

Hej på er! 

Här kommer jag att lägga in vegetariska och vegan recept! Jag är själv vegan. Kram! Sara. 

 

VEGETARISK TACOS!  Jättegott! :) 

Du behöver:

  • 1 styck gul lök
  • 1 matsked olivolja
  • 300 gram Quornfärs
  • 0.5 stycken påse taco kryddmix
  • 0.5 deciliter vatten
  • 1 deciliter tacosås mild
  • 1 styck majs liten burk
  • saltsvartpeppar

Avokadosallad:

  • 1 styck avokado
  • 2 stycken tomater gärna tigertomater
  • 0.5 stycken rödlök
  • salt och peppar

Servera med:

  • 0.25 stycken isbergssalladhuvud
  • Tortillabröd små

 

Gör så här:

Skala och hacka löken och fräs den i en stekpanna med olja, tills den är mjuk. Tillsätt quornfärsen, kryddmix, vatten och tacosås, och låt puttra i ca 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt majsen och smaka av med salt och peppar.

Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur köttet och skär det i bitar. Skölj och skär tomaterna i bitar. Skala och strimla rödlöken. Blanda alltsammans i en skål.

Skölj och strimla isbergssalladen. Värm tortillabröden enligt anvisningarna på förpackningen. Fördela isbergssallad, färs och avokadosallad på tortillabröden.

 

 

BRA TIPS!

Gräddstuvade veganska köttbullar

 Ingredienser till bullarna: 

 325 g Anamma vegofärs 
 1,5 dl ströbröd 
 1,5 msk potatismjöl 
 2 dl Oatly Havregrädde 
 1/2 – 1 dl vatten 
 1 gul lök 
 1,5 msk god grönsaksfond 
 1 msk kinesisk soja 
 10-12 korn kryddpeppar mortlade 
 Mjölkfritt smör att steka i (mycket) 
 Salt och svartpeppar 
 Ingredienser till gräddsåsen: 
 3 dl Oatly havregrädde 
 1,5 msk grönsaksfond 
 1 msk vegansk svartvinbärsgele (med pektin ist. för gelatin) 
 1 msk kinesisk soja 
 Salt och svartpeppar 


Gör såhär: 
Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg. 
Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan. 
Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs. 
Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig. 
Handrulla bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå några minuter till på låg värme. Häll därefter ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan och låt koka ihop tillsammans med köttbullarna i tre minuter. Smaka av med salt och peppar. Klart! Serveras med potatis, rårörda lingon och pressgurka.

 

 

Gustav Johansson vann årets bästa matblogg! Grattis! Kul att folket valde bort köttet.

– Det räcker uppenbarligen inte med att gröna rätter är bra för djuren, miljön och för hälsan. De flesta vet ju om det här, men de måste också uppleva att vegetarisk mat kan vara riktigt jäkla gott att äta – och enkelt att laga. Det här försöker jag nå ut med, säger Gustav. 

 

 

VEGETARISK JANSSON

En krämig och god jansson där anjovisen är ersatt med syrlig syltlök. En ny klassiker på julbordet.

 

Ingredienser för 4 portioner

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skala och skär löken i tunna skivor eller klyftor. Fräs dem mjuka i lite smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Skär syltlöken i bitar. Stöt kryddpeppar och lagerblad i en mortel och blanda med salt. Varva potatis, lök, syltlök, peppar, lagerblad och salt i en ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbröd och klicka på resten av smöret. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.

Gott, nyttigt och enkelt! 

 

 

GRÖNKÅLSCHIPS MED APELSINDIPP

Grönkål som rostas i ugnen blir till frasiga och goda chips. Servera chipsen med en uppfriskande dipp på smetana och apelsin med ett sting av chili.

Ingredienser för 4 personer

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop dippen. Lägg grönkålen på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla över smör-&rapsolja och salta. Massera in det i grönkålen. Rosta i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna. Servera med dippsåsen. Mums! :) 

 

 

COLESLAW MED SAFFRAN

Coleslaw med smak, doft och färg av saffran. Istället för majonnäs använder vi en smaksatt crème fraiche.

 

Ingredienser för 4 personer

Gör så här:

Finstrimla kålen. Kärna ur och grovriv äpplena. Blanda det med crème fraiche, salt och russin. Låt salladen stå i kylen någon timme. Strö över hela lingon.

Serveras till övrig mat. 

 

 

GLUTENFRI GRÖNKÅLSPAJ

En glutenfri paj med fyllning av grönkål och färskost. Toppa med granatäppelkärnor för färg och lite syrlighet.

 

Ingredienser för 6 personer

Pajdeg:

  • 125 g Svenskt Smör
  • 1½ dl rismjöl
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk vatten
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:

  • 350 g fryst grönkål, tinad
  • 250 g färskost naturell
  • 2 ägg
  • 1 krm riven muskotnöt
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 granatäpple

 

Gör så här:Skär smöret i tärningar. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen och låt stå kallt minst 30 min. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet 8-10 min. Krama ur grönkålen och blanda med färskost, ägg, muskot, salt och peppar. Fördela fyllningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Låt svalna. Dela granatäpplet och knacka ut kärnorna. Toppa pajen med granatäpplekärnor.

 

 

 

POTATISMOS MED GRÖNKÅL

Hemlagat potatismos kryddat med smakrik god ost. Vacker färg från grönkål - jättegott

 

Ingredienser för 4 personer

Gör så här:

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 15 min. Lägg i löken när det återstår några min. Häll av kokvattnet och mosa potatisen. Värm grädden i en kastrull, lägg i grönkålen och låt den tina i grädden. Häll det över potatisen och blanda ner ost, salt och peppar. Rör moset fluffigt.

 

 

 

 

Chia Salsa Burger –Glutenfri

Ingredienser:

  • 1 paket Quorn Färs (300 g)
  • 100 g kokta linser
  • 0,5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk pofiber
  • Salt
  • Peppar
  • Ev 2 msk BBQ-sås
  • 1 msk smör/olja till stekning
  • Salsa med chia:
  • 400 g krossade tomater
  • 1 msk honung
  • Saften av 1 lime
  • 1-2 msk sambal oelek
  • 3 msk chiafrön
  • Salt
  • Peppar
  • Tillbehör:
  • 50 g grönkål
  • 4 glutenfria hamburgerbröd
  • Romansallad, bruten i bitar
  • Tomat, skivad
  • Lök skivad

TILLAGNING

1. Mixa allt utom Quorn Färs till slät smet. Låt svälla 5-10 minuter.

2. Tillsätt Quorn Färs och blanda ordentligt. Forma 4 st burgare med hjälp av stansring. Stek burgarna smör eller olja på medelvärme, cirka 4 minuter/sida.

3. Salsa: Häll av tomaterna i kaffefilter. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av.

4. Stek grönkål krispig i smör eller olja på medelvärme. Salta och peppra.

5. Montering: Hamburgerbröd, sallad, tomat, burgare, lök, salsa.

 

 

Quornfiléer med kokosmjölk 

En rejäl måltid som är fräsch och hälsosam

INGREDIENSER

  • 312 gram 1 påse Quorn™ Filéer
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 3 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 st röd chili, strimlad
  • 1,5 msk rapsolja
  • 2 dl kokosmjölk light
  • 300 gram wokgrönsaker, frysta
  • 2 dl bulgur
  • 1 dl färska örter, t.ex bladpersilja och koriander salt

TILLAGNING

  1. Skär varje filé i fyra delar.
  2. Koka bulguren.
  3. Fräs lök, vitlök och chili i rapsoljan.
  4. Tillsätt filéerna och fräs dem i ytterligare ett par minuter.
  5. Häll i kokosmjölken och wokgrönsakerna. Koka i ett par minuter, smaka av med salt.
  6. Rör ner örterna i bulguren och servera.

 

 

 

Vegetarisk pasta med Quornbullar

(lakto ovo) 

10 portioner!

INGREDIENSER

  • 1.2 kg Quornbullar 
  • 800 gram Krossade tomater
  • 300 gram Hackad gul lök
  • 100 gram Hackad vitlök
  • 20 gram Rapsolja alt. mat olja
  • 210 gram Matlagningsvin rött
  • 100 gram Sweet chili sås
  • 400 gram Aubergine
  • 800 gram Rigatoni pasta okokt
  • 100 gram Lagrad ost
  • 30 gram Persilja
  • 1 kg Salt 
  • Svartpeppar grovmald

 TILLAGNING

  1. Fritera vitlöken i olja tills den får en gyllenbrun färg, lägg sedan i löken och hackad aubergine. Låt fräsa tills löken är mjuk. Slå på krossade tomater, rödvin och sweet chili.
  2. Låt allt samman småputtra några minuter, smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
  3. Koka pastan al dente. Vänd runt pastan med persiljan och en skvätt olivolja.
  4. Tillaga under tiden quornbullarna enligt anvisning på förpackningen.
  5. Servera rätten med en riven lagrad ost över.

 

 

 

LJUMMEN RÖDBETSSALLAD

MED AVOKADO

Ingredienser:

(2 pers)

  • 5 stora rödbetor
  • 1 avokado
  • 80 g rucola eller spenat
  • 2 msk rostade, saltade sojabönor
  • 50 g chèvreost, 16%
  • olivolja, salt och peppar

Dressing

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk fransk senap

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200°. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form. Häll på 1 tsk salt, 2 krm peppar och 1 msk olivolja. Vänd runt och ställ in i ugnen ca 45 minuter. 

2. Rör ihop en dressing av olivolja, balsam- vinäger och fransk senap.

3. Tärna avokadon.

4. Skölj och torka de gröna bladen. Fördela på ett fat. Fördela rödbetor, avokado och ev. chèvre. Ringla över dressingen och strö över de rostade sojabönorna. 

 

 

Varm halloumimacka

 

Ingredienser för 2 personer

2 bitar grovt rågbröd à 50 g, ev. glutenfritt

½ hackad rödlök

100 g tärnad squash

½ msk olivolja

1 stor hackad tomat

salt, peppar och strimlad basilika

1 tsk balsamvinäger

1 msk pumpakärnor

100 g skivad halloumi

1 näve rucola

2 hackade valnötshalvor 

Gör så här:

Fräs lök och squash i det mesta av oljan. Blanda ner tomathack och låt puttra några minuter. Krydda och rör ner pumpakärnor. Rosta eller grilla brödet och lägg på röran. Pensla halloumi med lite olja och grilla i het panna. Lägg halloumi och rucola på mackan och toppa med valnötter.

 

 

Indisk sötpotatisgryta med kikärtor och chili 

Kikärtor, chili och ingefära gör den här grytan till en riktig hälsobomb. 

4 portioner.

Ingredienser:

  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 förp kokta kikärter (à 400 g)
  • ca 500 g sötpotatis
  • 4 port fullkornsris
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk svarta senapsfrön
  • 1 1/2 tsk kummin
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2 tsk curry
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
  • 400 ml lätt kokosmjölk
  • 10 cocktailtomater (gärna romanticatomater)
  • 1 lime
  • salt och svartpeppar
  • 1 kruka koriander

Så här gör du:

  1. Skala och skiva lök och vitlök. Dela, kärna ur och hacka chilin.
  2. Häll kikärterna i ett durkslag, skölj under kallt vatten och låt rinna av.
  3. Skala och riv sötpotatisen grovt.
  4. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  5. Fräs lök, vitlök, chili och sötpotatis i oljan i en gryta. 
  6. Mortla senapsfrön och kummin. Skala och riv ingefäran, rör ner den och kryddorna i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning, kokosmjölk och kikärter. Koka tills sötpotatisen är mjuk.
  7. Skär tomaterna i halvor och vänd ner dem i grytan. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
  8. Servera grytan med ris och koriander.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
I övrigt fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

 

 

Lasagne med grönsaker, färs och tofu

Ingredienser, 6 port:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 squash
1 röd paprika
400 g sojafärs
olja till stekning
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk chiliflakes
3 msk tomatpuré
2 paket krossade tomater
1 msk timjan
lasagneplattor
1 paket tofu naturell
riven ost
2 ½ dl matlagningsgrädde iMat

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och tärna aubergine, squash och paprika. Stek färsen i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.

Fräs lök och vitlök tillsammans med chiliflakes i olja i en stekpanna ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, aubergine, squash och paprika och låt fräsa ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Häll i tomatkross och färs i grönsaksfräset. Låt koka under lock ca 15 minuter.

 

Tillsätt timjan när ca 5 minuter återstår.

Varva sås, lasagneplattor och smulad tofu i en smord ugnssäker form. Strö över ost och häll över grädden. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Tänk på att kontrollera ingredienserna i lasagneplattorna och använda växtbaserad mjölk och ost för att få en vegansk lasagne utan ägg och mjölk.

SMAKLIG MÅLTID! 

 

 

Under fliken "Hälsa & Friskvård" finns också några recept! :) 

 

 

 

Senapsaubergine

Passar till jul, påsk och midsommar

1 stor aubergine (350-400 g)
Senapsmarinad: 
1 dl senap
2 tsk salt
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½-1 dl vatten eller sojagrädde
1 dl hackad dill

Skala auberginen om du vill och skär den sedan i strimlor (5-7 cm långa, 1-2 cm breda och 1 cm tjocka). Koka strimlorna mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa i oljan. Blanda i vatten eller sojagrädde till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå minst några timmar, gärna över natten. Passar utmärkt på julbordet i stället för senapssill.

 

Rödbetssallad

5 dl tärnade inlagda rödbetor (400 g)
1 äpple, tärnat
2 kokta kalla potatisar, tärnade
2 ½ dl sojamajonnäs
ev rödlök, skivad eller hackad
ev ättiksgurka, strimlad

Blanda alla ingredienser.

 

Rostade rödbetor med

valnötter & persilja !

600 g rödbetor
olivolja
½ msk balsamvinäger
½ dl valnötter eller andra nötter
3-4 msk hackad färsk persilja, basilika eller rucola
havssalt, grovmald svartpeppar
en nypa socker

Skala rödbetorna och skär i bitar. Vänd i olivolja i en ugnsform, strö på lite havssalt och baka i ugnen på 225 grader tills rödbetorna är mjuka. Rör om nån gång under tiden.

Rör i balsamvinäger och mer olivolja om det behövs. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite socker. Låt svalna något innan du blandar i nötter och örter. Servera ljummen eller kall.
Variation: Blanda i skivad rödlök, syrliga äpplebitar eller granatäpplekärnor i salladen.

Senapsgriljerad tofu

1 marinerad tofu (300 g)
½-1 dl av din favoritsenap
eventuellt 1-2 tsk socker
ströbröd

Blanda senap och socker efter smak. Bred på tofun på alla sidor. Doppa tofun i ströbröd så att alla sidor täcks, lägg i en ugnsform och baka i cirka 20 minuter i 200 grader. Låt kallna och servera i skivor med extra senap.

 

Sötpotatis-, nudel- och kokossoppa

ca 5 port
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk finhackad färsk ingefära
1-1 1/2 tsk mald spiskummin
3/4-1 tsk mald koriander
1 tsk sambal oelek
200 g sötpotatis, tärnad
150 g morot, tärnad
1 liten röd paprika (100 g), tärnad
75-100 g tjocka vetenudlar
8-10 dl vatten
1 1/2 buljongtärning
100 g (3-4 nävar) spenat,pak choy, grönkål eller mangold
1 burk kokosmjölk
färsk koriander

Fräs löken mjuk i lite olja. Tillsätt vitlök och ingefära och rör om. Tillsätt kryddorna och sambalen. Rör om en stund. Tillsätt morot, sötpotatis och paprika och fräs några minuter. Häll i vattnet och buljongen. Om nudlarna endast kräver några minuter koktid, tillsätt dem när vattnet kokar och koka tills nudlar och grönsaker är mjuka. Kräver nudlarna längre tid, koka dem separat och tillsätt till soppan när grönsakerna är mjuka. Tillsätt spenaten i slutet av koktiden. Tillsätt slutligen kokosmjölk och färsk koriander och låt värmas igenom. Späd med mer vatten om soppan är för tjock. Smaka av. 
Variation: Soppan kan varieras utifrån vad du har hemma.

 

Tofuäggröra 

Nyttigt och gott :) 

 

Ett paket silkestofu (eller fast tofu för mer konsistens)
Ca 2 kryddmått gurkmeja
Kala namak/svart salt med svavel (äggsmak)
Färskmalen svartpeppar
1 vitlöksklyfta
Rapsolja
Färsk dill, persilja eller gräslök som garnering

Tryck sönder tofun med handen och stek tillsammans med den pressade vitlöken. Häll i de övriga ingredienserna, låt koka ner till önskad konsistens. Späd ev med sojagrädde. Garnera med färska örter. 

 

TIPS! :)

VEGME HOS CITY GROSS OCH PÅ RESTAURANGER.
Vegme är klimatsmart vegomat som lika mycket gillas av köttälskare. Vegmes sojaprotein odlas i Europa och tillverkas småskaligt av ambitiösa kockar i Stockholm med unika Äkta Rök smaksättningar som ger sojaproteinerna smak av umami. Vegme finns i alla City Gross butiker och på restauranger. Besök oss: www.vegme.se

Titta på denna hemsida... så goda recept! : 

 http://vegme.se/onewebmedia/Vegme_receptfolder.pdf

Proteinpannkakor

De allra flesta som tränar, oavsett om det sker på elitnivå eller som motionär, strävar efter en hög andel protein i sin kost. Det är det som hjälper oss att behålla muskler och se till att nya byggs. 

Recept för ca 10 pannkakor:

  •  6 dl mjölk.
  • 3 st ägg.
  • 1,5 dl vetemjöl.
  • 1,5 Core Whey Protein

Näringsvärde per portion:

  • Energi: 119 kcal
  • Protein: 10 g
  • Kolhydrater: 10 g
  • Fett: 4,2 g

Tips på goda tillbehör till pannkakorna är:

  • Skivade bananer
  • Gojibär
  • Ananasringar
  • Honung eller dadelsirap
  • Glass eller sylt om det är okej med socker

 

Broccolifrittata med

rödlök & rostade valnötter !

Ingredienser:

6 st ägg

2,5 dl vispgrädde

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

2 st broccolibuketter

1 st rödlök

1 msk smör

100 g valnötter

70 g sallad

Gör så här:

1. Vispa ihop äggen med grädde, krydda med salt och peppar.

2. Lägg broccoli och rödlök i en ugnsfast form. Häll äggsmeten över. Laga i ugnen ca 15-20 min.

3. Rosta valnötterna i en torr stekpanna.

4. Servera med valnötter och sallad.

Tips: Du skulle kunna byta ut grädden mot mjölk om du vill ha en smalare variant på rätten.

 

Grillade rotfrukter med halloumi och basilikadipp

En god och lättlagad vegorätt som passar perfekt att bjuda andra på.

Ingredienser för 4 personer:

Gör så här:

1. Grillade rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader.


2. Skala och skär sötpotatis, rödbetor, palsternacka och morot i mindre bitar. Skala och riv ingefära och vitlök. Massera in alla rotfrukter ordentligt med olja, honung, salt, peppar, ingefära och vitlök. Rosta i ugn ca 30- 35 min.

3. Basilikadipp: Skölj basilikan. Lägg alla ingredienser i en mixerkanna och mixa ihop till en slät sås med hjälp av en stavmixer.

4. Sallad: Skölj salladen och paprikan och dela dem i mindre bitar.

5. Stekt halloumi: Skär halloumin i skivor. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek halloumin på båda sidor tills de fått fin gyllenbrun färg.

6. Ta ut rotfrukterna och blanda upp med sallad och paprika. Lägg upp på ett fat och lägg de stekta halloumiskivorna över. Servera med basilikadipp.

 

Hej mina fina vänner!
Jag lägger in några goda vegetariska rätter här från Hälsans Kök, finns bl a att köpa på City Gross. 

Kram! Sara.

 

 

Tips på god mat från Ekko Gourmet!

Alla produkter är ekologiska och veganska, vilket innebär att ekko Gourmet inte använder vare sig ägg, mjölkprodukter eller något annat som har animaliskt ursprung.

Mexicali Nuggets, Lemon Masala-burgare, Nötfalafel, Rödbetsbiffar och Jordnötsbiffar produceras här i Sverige. Dessa är fria från gluten och soja, medan veganska pasta produceras i Italien och är fylld med tofu, seitan (vetegluten), örter och grönsaker.

Personligen tycker jag Lemon Masala-burgaren är jättegod! Du kan hitta produkterna i de flesta matvaruhus.

Kram!
Sara. 

 

Mustiga bönor!

Det här är en väldoftande, matig och smakrik rätt. Låt dig inte avskräckas av den långa ingredienslistan – rätten är väldigt enkel att laga och verkligen värd den tid det tar. Smaklig måltid! Passar till Nötfalafel.

 

Ingredienser för 2 personer:

  • 1/2 st lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1/2 st röda chili
  • 1 krm kanel, mald
  • 1 krm kryddpeppar, mald
  • 1/2 tsk gurkmeja, torkad
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk mynta, torkad
  • 2 krm salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk bönor valfri sort
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl persilja, färsk hackad
  • 2 msk olja
  • Så här gör du:
  • Finhacka lök, vitlök och chili och stek i olja på låg värme i 4–5 min.
  • Tillsätt alla kryddor, även mynta, och stek i ytterligare 1–2 min.
  • Tillsätt sedan tomatpuré och socker och efter en minut den finhackade tomaten. Stek under omrörning på låg värme i 3–4 min tills tomatblandningen tjocknar och tillsätt sedan ½ dl vatten.
  • Tillsätt de sköljda bönorna och låt sjuda i 1 min. innan du smakar av. Rör slutligen ner den hackade persiljan och servera direkt!

 

 

Salsa på grillad majs och paprika!

Passar bra till Mexicali Nuggets.

 

Ingredienser för 3 personer:

  • 1 st majskolv kokt (eller 1 kolv = 1/2 liten burk, ca 60g)
  • 1/2 st paprikor
  • 1/2 st rödlökar
  • 1 st tomat
  • 2 st vitlöksklyftor medelstora
  • 1 1/2 msk olivolja extra virgin
  • 1 krm spiskummin, mald
  • 1 krm salt

Gör såhär:

Skär av majsen från kolven. Tärna paprikan.

Värm stekpannan på hög värme tills den börjar ryka. Tillsätt majs och paprika och bred ut grönsakerna jämnt över hela stekpannan.

Grilla i 1 minut, rör om och bred ut igen och grilla i ytterligare 1 minut. Upprepa grillmomentet fyra gånger och lägg sedan grönsakerna på en stor tallrik för att svalna.

Finhacka rödlöken och tomaten, pressa vitlöksklyftorna och lägg dem i en skål tillsammans med olja, spiskummin och salt. Rör ner den avsvalnade majsen och paprikan. Låt dra i 10 min. och krydda om så behövs.

 

VEGANPIZZA

4 tortilla wraps el om du vill ha annan botten

Passerade tomater
Pizzakrydda
Paprika
Tomat
Majs
Tofu
Färsk basilika
Örtsalt, peppar

Ruccola
Groddar

AVOKADOSÅS:
Mosa 2 avokades och krydda med örtsalt

Gör så här: Bre ut passerade tomater på bröden och krydda med pizzakrydda, örtsalt, peppar. Toppa med paprika, tomat, majs, tofu och färsk basilika. In i ugnen i ca 10 min på 200 grader. Toppa med ruccola, groddar och såsen.

 

 

VEGAN PIZZA 2.

– Valfria små wrapsbröd
– Passerade tomater
– Tomater
– Majs
– Ananas
– Paprika
– Ruccola
– Vegansk riven ost (se bild nedan på goda ostar) 
– Färsk basilika, oregano, peppar, salt

Gör så här: Bre på tomatpure, och lägg på alla ingredienser utom ruccola och in i ugnen i 8-10 min på 200 grader. Servera med valfri sås och Guacamole.

Guacamole: Mosa 1 avokado tillsammans med 1 färsk pressad vitlök, salt, lite olja och peppar. 

 

Vegansk julbord hos mig julen 2016! :)